Śniadanie - idealny posiłek na wiosenny detox.
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temu • 5 komentarzyWiosna to taka pora roku, kiedy po zimie nasz organizm potrzebuje nowej energii. Zimą spowalnia się metabolizm i organizm ma problem z pozbywaniem się z toksyn. Aby mu pomóc w usuwaniu szkodliwych związków chemicznych, niezbędne jest oczyszczenie.Podstawą takiej detoksykacji jest dieta owocowo-warzywna.
Niestety całkowita eliminacja toksyn nie jest możliwa. W dzisiejszych czasach mamy odczynienia z zanieczyszczonym powietrzem a tym samym z żywnością. Pod koniec zimy wielu z nas narzeka na zmęczenie któremu towarzyszą bóle głowy. Również kondycja naszej cery ulega pogorszeniu. Jedną z przyczyn są właśnie toksyny, które nagromadziły się przez okres zimowy. Zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych produktów. W tym okresie preferujemy potrawy wysoko przetworzone które dla naszego organizmu są trudne do strawienia. I właśnie wtedy w komórkach naszego ciała zachodzą reakcje chemiczne, w wyniku których nasz organizm sam produkuje toksyny. Naturalne oczyszczanie organizmu odbywa się w układzie moczowym i oddechowym. Jednak po tak długim okresie jakim jest zima zaleca się detoksykację organizmu, którą można stosować kilka razy do roku. Podstawą takiego oczyszczania jest dieta owocowo-warzywna. Należy spożywać warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym. W trakcie detoksu nie należy pić kawy, herbaty, alkoholu i palić papierosów. Warto również wspomóc organizm kuracją ziołami. Napary powinny cechować się właściwościami oczyszczającymi i moczopędnymi. Warto sięgnąć po mniszek lekarski, skrzyp polny, łopian większy, czystek, mięte pieprzową i pokrzywę. Detoks organizmu powinien trwać około 2 tygodni. Idealnym rozwiązaniem są oczyszczające śniadania w postaci smoothie blow bądź koktajli.
1. Smoothie blow z jarmużem
pół grejpfruta
garść natki pietruszki
banan
kiwi
garść jarmużu
woda
łyżeczka spiruliny i młodego jęczmienia
cynamon/imbir/kurkuma/kardamon/chilli/gałka muszkatołowa
Wyszło prawie 700 ml koktajlu. Takie zestawienie składników dostarcza nam w większości przyswajalne proteiny i minerały: wapń, cynk, sód, żelazo, selen, fosfor, magnez, potas, witaminy z grupy B (B1, B2, B12) oraz wit. A, D, E i K, kwas gamma linolenowy(GLA), kompleksy cukrowe, beta-karoten, chlorofil.
2. Smoothie blow z gotowanym burakiem
burak gotowany
pomarańcz
jabłko
szklanka mrożonych malin
Miksujemy i śniadanie gotowe. Do tego nasiona chia i czarna porzeczka.
3.Zielony koktajl mocy
garść jarmużu
pół grejpfruta
garść świeżej natki pietruszki
banan
cynamon
łyżeczka spiruliny i młodego jęczmienia
garść szpinaku
4. Sok z kiszonej kapusty z marchwią i owoce
Zaleca się przez dwa tygodnie picie 125 ml soku — trzy razy dziennie. Rano na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji. Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz usuwając toksyny.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze