Orkisz – idealny na śniadanie w chłodne dni
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temu • 4 komentarzeŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia i musi mi zapewnić energie po treningu i do następnego posiłku. Często wybieram płatki orkiszowe.
Orkisz składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka, 2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP i kwasu krzemowego.
Orkisz wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. W ziarnach zboża znajduje się rodanid, czyli substancja naturalna wykazująca właściwości przeciwbakteryjne. Chroni więc przed infekcjami bakteryjnymi, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Samo zdrowie i idealne na śniadanie w chłodne poranki. Polecam dodać ulubione owoce.
Bieganie o świcie
"Jak pięknie jest rano, gdy jeszcze nie wszystko się stało i wszystko może się stać, tylko brać." Uwielbiam Agnieszkę Osiecką za jej rewelacyjne teksty, które zawsze trafiają w sedno. Poranki to nowe możliwości i nadzieję. Otwarta karta, która daje nam tyle możliwość i tylko od nas zależy, jak ją zapiszemy.
Dlatego ja kocham biegać rano. Zanim wszystko się zacznie. Żeby pomyśleć w samotności i poukładać myśli. Wejść w dzień bez niepotrzebnych emocji i z pozytywną energią. Tak jest łatwiej i przyjemniej. To taka możliwość, która pozwala zachować równowagę w tym jakże zabieganym świecie.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze