Fit lody z czerwonej fasoli
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temu • 8 komentarzyCiekawa alternatywa dla klasycznych lodów, której bazę stanowią czerwona fasola i owoce.
Bo zdrowo nie znaczy nudnie. Lody to nie zawsze cukier, mleko i śmietana. Warzywa również mogą stanowić podstawę zimnych deserów. W tym przepisie wykorzystuję czerwoną fasolę, ale równie dobrze możemy skorzystać z kalafiora czy ciecierzycy.
Zamiast odżywki białkowej możemy dodać miodu albo ksylitolu. Jeśli chodzi o owoce to polecam truskawki, banany i jagody. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i od tego na co mamy ochotę w danym momencie.
Potrzebujemy:
- puszki czerwonej fasoli,
- 2 jabłka,
- 3 łyżki syropu orzechowego zero kcal,
- 50 g odżywki białkowej czekolada-karmel,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Fasolę dokładnie płuczemy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wkładamy na dwie godziny do zamrażarki. Po tym czasie lody są gotowe do spożycia. Można trzymać je cały czas w zamrażarce ale przed zjedzeniem należy odstawić je na chwilę żeby trochę się rozmroziły. Smacznego!
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze