Czekoladowe raw cake
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temu • 10 komentarzyRaw cake to znakomita alternatywa dla typowego ciasta. Jego największymi zaletami jest to, że nie wymaga pieczenia i składa się jedynie z naturalnych składników.
Przepis
Spód:
- 200 g pestek słonecznika;
- 100 g wiórek kokosowych.
Masa:
- 200 g kaszy jaglanej;
- jeden banan;
- łyżka kakao;
- duża łyżka wiśniowego domowego dżemu.
Wiórki kokosowe i słonecznik blendujemy na jednolitą masę, dodając odrobinę wody. Masa powinna być zdecydowanie gęstsza niż masło orzechowe. Foremkę (średnica 25 cm) wykładamy folią aluminiową. Powstałą masę równomierne rozprowadzamy na dnie i po bokach. Wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, zalewamy kaszę jaglaną ciepłą wodą. Rano opłuczemy i łączymy ją ze wszystkimi wymienionymi składnikami. Jeśli ktoś lubi słodkości, może dodać więcej dżemu, bananów bądź ksylitol albo daktyle. Wszystko miksujemy i wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Dekorujemy czym tylko dusza zapragnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze