Czekoladowe raw cake
![Małgorzata Kotowicz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/img-20161107-163832-f624dac26181.jpg)
Raw cake to znakomita alternatywa dla typowego ciasta. Jego największymi zaletami jest to, że nie wymaga pieczenia i składa się jedynie z naturalnych składników.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/img-20160315-125854-c23e7106883b.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przepis
Spód:
- 200 g pestek słonecznika;
- 100 g wiórek kokosowych.
Masa:
- 200 g kaszy jaglanej;
- jeden banan;
- łyżka kakao;
- duża łyżka wiśniowego domowego dżemu.
Wiórki kokosowe i słonecznik blendujemy na jednolitą masę, dodając odrobinę wody. Masa powinna być zdecydowanie gęstsza niż masło orzechowe. Foremkę (średnica 25 cm) wykładamy folią aluminiową. Powstałą masę równomierne rozprowadzamy na dnie i po bokach. Wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przepisy z kaszą w roli głównej
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, zalewamy kaszę jaglaną ciepłą wodą. Rano opłuczemy i łączymy ją ze wszystkimi wymienionymi składnikami. Jeśli ktoś lubi słodkości, może dodać więcej dżemu, bananów bądź ksylitol albo daktyle. Wszystko miksujemy i wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Dekorujemy czym tylko dusza zapragnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Małgorzata Kotowicz](https://i.wpimg.pl/128x128/m.fitness.wp.pl/img-20161107-163832-f624dac26181.jpg)
Polecane przez autora:
Zobacz wszystkie »Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze