Brownie z buraka
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temuBurak to źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu. Ciekawym sposobem jest wykorzystanie go do słodkich wypieków. Buraki nadają piękny kolor, nawilżają ciasto i dostarczają niezbędnych mikro i mikroskładników.
BROWNIE Z BURAKÓW
- 3 ugotowane buraki,
- puszka białej fasoli,
- duża łyżka masła orzechowego,
- 6 namoczonych daktyli,
- łyżka miodu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 jajka,
- przyprawa korzenna — łyżka,
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin.
Fasolę dokładnie płuczemy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Wszystkie składniki oprócz jajek łączymy i blendujemy. W przypadku gdy masa ciasta jest bardzo gęsta, dodajemy od 100–200 ml wody bądź mleka roślinnego. W tym momencie możemy spróbować, jak smakuje ciasto i doprawić je albo posłodzić według gustu.
Na koniec dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Ciasto przelałam do standardowej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze