Brownie z buraka
![Małgorzata Kotowicz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/img-20161107-163832-f624dac26181.jpg)
Burak to źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu. Ciekawym sposobem jest wykorzystanie go do słodkich wypieków. Buraki nadają piękny kolor, nawilżają ciasto i dostarczają niezbędnych mikro i mikroskładników.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
BROWNIE Z BURAKÓW
- 3 ugotowane buraki,
- puszka białej fasoli,
- duża łyżka masła orzechowego,
- 6 namoczonych daktyli,
- łyżka miodu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 jajka,
- przyprawa korzenna — łyżka,
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin.
Fasolę dokładnie płuczemy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Wszystkie składniki oprócz jajek łączymy i blendujemy. W przypadku gdy masa ciasta jest bardzo gęsta, dodajemy od 100–200 ml wody bądź mleka roślinnego. W tym momencie możemy spróbować, jak smakuje ciasto i doprawić je albo posłodzić według gustu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
MAŁE CO NIECO
Idealny cheat meal na diecie
Na koniec dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Ciasto przelałam do standardowej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Małgorzata Kotowicz](https://i.wpimg.pl/128x128/m.fitness.wp.pl/img-20161107-163832-f624dac26181.jpg)
Polecane przez autora:
Zobacz wszystkie »Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze