Ciasto z batatów z kremem kokosowym
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temuJesień to znakomita pora na kuchenne eksperymenty. Ciasto z batatów to niewątpliwe ciekawy pomysł na urozmaicenie jesiennego menu.
Ciasto z batatów z kremem kokosowym
Ciasto:
- 500g batatów
- 170g mąki jaglanej
- 3 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon/imbir/kurkuma
- 150ml wody/mleka
- 50g ksylitolu
Krem:
- puszka mleczka kokosowego — część stała
- 2 łyżki mąki kokosowej
- łyżka miodu
- 2 kostki gorzkiej czekolady 85 proc.
Ziemniaki dokładnie myjemy, suszymy, owujamy w folię aluminiową i pieczemy 50–60 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu kroimy i zostawiamy do wystudzenia. Bataty obieramy ze skórki i łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Wszystko dokładnie bledujemy. Przelewamy do foremki i pieczemy około 60–70 minut w temperaturze 150 stopni. Ja użyłam termoobiegu.
Możecie użyć dowolnej foremki. Ciasto pozostawiamy do pełnego wystudzenia. Część stałą mleczka kokosowego ubijamy z łyżką miodu. Po paru minutach oddajemy mąkę kokosową i jeszcze chwilę ubijamy. Krem wykładamy na ciasto. Wierzch posypałam płatkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze