Daktylowa tarta z kremem kokosowym
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temuZdrowe wersje standardowych słodyczy stanowią znakomitą alternatywę dla wielbicieli łakoci. Lekka, daktylowa tarta jest szybka w przygotowaniu i idealnie wpasuję się do popołudniowej kawy.
Tarta daktylowa
- 250 g daktyli,
- 60 g wiórek kokosowych,
- 40 g ziaren słonecznika,
- 80 g płatków owsianych,
- łyżka oleju kokosowego.
Krem:
- 250g chudego twarogu,
- 3 łyżki miodu + woda,
- 50g wiórek kokosowych,
- 200g jogurtu naturalnego,
- 20g żelatyny,
- truskawki.
- Daktyle wcześniej namaczamy. Następnie blendujemy dokładnie wszystkie składniki.
- Wykładamy foremkę papierem do pieczenia (średnica 22 cm) i formujemy spód.
- Wstawiamy go do lodówki na czas robienia kremu.
- Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i dokładnie rozpuszczamy.
- Całość również dokładnie blendujemy wraz z żelatyną i wylewamy na spód.
- Wstawiamy do lodówki na 3h. Dekorujemy ulubionymi owocami. Wybrałam truskawki i płatki kokosowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze