Matcha i jej właściwości
MAŁGORZATA KOTOWICZ • dawno temu • 7 komentarzyMatcha to odmiana zielonej herbaty, która dzięki swoim właściwością zyskała tytuł najzdrowszej herbaty na świecie.
Matcha to sproszkowana zielona herbata japońska. Nie stanowi ona odrębnego gatunku herbaty natomiast w czasie wzrostu liści jest traktowana zupełnie inaczej niż w przypadku klasycznej zielonej herbaty. Przed zbiorami, plantacja jest zacieniana przy pomocy specjalnych bambusowych konstrukcji. Na owych konstrukcjach wieszane są maty bambusowe, które ograniczają dostęp światła do herbaty. Dzięki temu w liściach wytwarza się więcej aminokwasów (posiada więcej chlorofilu). Tak pielęgnowana roślina następnie jest starannie zbierana, suszona i mielona na drobny pył. Do produkcji matchy potrzebne są najmłodsze i miękkie listki krzewu herbacianego.
Dlaczego warto pić matchę?
- Matcha zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Występują w niej olbrzymie ilości katechin, zwalczających wolne rodniki w organizmie. Najważniejszym z nich jest EGCG (Galusan epigallokatechiny), który jest 100 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. W przeciwieństwie do witamin, EGCG nie rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki tak wysokim zawartością polifenoli matcha działa odmładzająco.
- Polifenole w zielonej herbacie pozytywnie wpływają na zmniejszenie stresu i poprawę funkcji percepcyjnych mózgu.
- Katechiny, polifenole i kofeina zawarte w zielonej herbacie wpływają na poprawę metabolizmu. Dzięki tym substancją chemicznym termogenaza i utlenianie tłuszczów się wspierają lub są przyspieszone, a to może wpływać na szybsze spalanie tłuszczu.
- Chlorofil zawarty w herbacie wspiera detoksykację organizmu. Ma on pomagać w eliminacji toksyn poprzez zbieranie i wiązanie się z toksynami w miejsca ich przechowywania i przenoszeniu ich do eliminacji nie obciążając przy tym wątroby.
- Matcha usprawnia myślenie i pobudza organizm do działania. Zawiera do 5 razy więcej L-teaniny w stosunku do klasycznej zielonej herbaty. L-teanina to aminokwas, który posiada właściwości zdolne do wywoływania aktywność fal alfa w mózgu. Dla przykładu stres wywołuje w mózgu aktywność fal beta, te z kolei wprowadzają mózg w „stan pobudzenia”. Fale alfa mogą złagodzić ten stan. Matcha zawiera niewielką ilość kofeiny w stosunku do relaksujących właściwości L-teaniny, która równoważy pobudzające działanie kofeiny.
- Herbata zawiera 6.2 razy więcej niż w jagodach Goji, 7 razy więcej niż w ciemnej czekoladzie, 17 razy więcej niż w dzikich jagodach, 60.5 więcej niż w szpinaku.
- Pomaga w odchudzaniu dzięki zawartością katechin. Sprzyjają one spalaniu tkanki tłuszczowej dzięki właściwościom termogenicznym. Matcha zawiera także błonnik pokarmowy, który wpływa na pracę układu pokarmowego i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze