Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe.

Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za ich gorzki smak. W organizmie rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Amigdalina (letril) – najpierw znaleziona została w jądrach pestek moreli, potem stwierdzono, że występuje aż w 1200 gatunkach różnych roślin. Najwięcej jest jej w pestkach najpopularniejszych owoców, takich jak morele, brzoskwinie, nektaryny, śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie czy czereśnie.

Amigdalina składa się z cząsteczki benzaldehydu, jednej cyjanku oraz dwóch glukozy. Cząsteczki te są ze sobą związane. Cyjanek — brzmi groźnie. Niekoniecznie. Rodnik cyjanku powstaje wtedy, gdy zetknie się z enzymem otwierającym o nazwie betaglukozydaza i wtedy, kiedy nie ma w pobliżu enzymu blokującego o nazwie rodanaza.

W zdrowych komórkach ludzkiego ciała mamy blokującą rodanazę i prawie w ogóle nie ma betaglukozydazy. Dokładnie odwrotnie jest w komórkach rakowych, gdzie betaglukozydaza występuje aż 3000 razy częściej niż w normalnej komórce i brak jest enzymu blokującego – rodanazy. Zatem gdy letril dostanie się do ludzkiego organizmu, rozchodzi się do wszystkich komórek zdrowych i chorych. W zdrowej komórce zamienia się w glukozę. W rakowej uwalnia cyjanek oraz aldehyd benzoesowy. Te dwie trucizny niszczą komórkę rakową.

Trochę to skomplikowane, wiem. Ja pestki użyłam do zrobienia coś na kształt granoli. Dodałam do nich odrobinę miodu gryczanego, chilli, imbiru, kurkumy, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz startej skórki pomarańczy. Wszystko zagotowałam. Dodałam pestki słonecznika i moreli. Wszystko wymieszałam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut w 150 stopniach. Zapach i smak rewelacyjny. Pestki polecam kupować od sprawdzonych firm.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tańsze alternatywy dla superproduktów 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Sernik z kaszy bulgur 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Tych produktów nie jedz przed treningiem Wegańskie ciasteczka Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Przygotuj shota na odporność z trzech składników Właściwości pistacji Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli? Polskie superfoods Cynamonowa tarta z jabłkami Owsiane ciasteczka czekoladowe z zielonym koktajlem

Popularne w tym tygodniu:

Oto co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Koktajl, który wymiecie pasożyty z jelit. Prosty przepis 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach Właściwości zdrowotne żołędzi. Znasz je wszystkie?