Placki z niepalonej kaszy gryczanej

Placki z niepalonej kaszy gryczanej są znakomitą opcją na śniadanie. Zawierają w sobie krzem, który uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.

https://www.instagram.com/malgorzatakotowicz/

Kasza gryczana jest źródłem białka (10g — 16g), które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż. Jest bogate w aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Oprócz białek w gryce znajdują się węglowodany (69 g w 100 g) i tłuszcz (3g). Kasza bogata jest w witaminy – B1, B2, P i PP oraz sole mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.

Gryka wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym jako źródło rutyny. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków, nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego.

Kasza gryczana nie zakwasza organizmu i jest bezglutenowa. Zawiera dużą ilość błonnika - 5,9 g w 100 g.

Z gryki oprócz kaszy gryczanej, miodu i mąki powstaje również grykamina C, czyli witamina C z gryki. Pozyskiwana jest z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej. Wchłanialność grykaminy wynosi około 98%, czyli podobnie jak kaszy gryczanej.

Różnica między paloną a niepaloną kaszą gryczaną jest taka iż prażenie ziarna gryki pogarsza jakość białka i zmniejsza jego właściwości przeciwutleniające. Kasza gryczana niepalona ma nieco więcej kalorii, białka, węglowodanów, błonnika i minimalnie tłuszczu.

Wegańskie placki z niepalonej kaszy gryczanej z domowym masłem orzechowym.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Placki:

  • 125g niepalonej kaszy gryczanej
  • woda
  • cynamon
  • kardamon
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa

Masło orzechowe:

  • 400g niesolnych orzechów ziemnych
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Przepisy z kaszą w roli głównej


Moczymy kaszę gryczaną przez 12h. Po upływie czasu należy ją przepłukać. Ponowne dodajemy wody — do poziomu i blendujemy. Nie ma potrzeby gotowania kaszy. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy w zależności czy placki mają być na słono czy słodko. Smażymy na małej ilości oleju kokosowego. Z podanych składników wyszło 12 placków. Orzechy ziemne piekłam przez 15 minut w 160 stopniach. Następnie jeszcze ciepłe stopniowo blendowałam do uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodałam odrobiny soli himalajskiej.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn FIT deser Bounty z kubeczka Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Zioła, dzięki którym pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami FIT ptasie mleczko