Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe.

Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za ich gorzki smak. W organizmie rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Amigdalina (letril) – najpierw znaleziona została w jądrach pestek moreli, potem stwierdzono, że występuje aż w 1200 gatunkach różnych roślin. Najwięcej jest jej w pestkach najpopularniejszych owoców, takich jak morele, brzoskwinie, nektaryny, śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie czy czereśnie.

Amigdalina składa się z cząsteczki benzaldehydu, jednej cyjanku oraz dwóch glukozy. Cząsteczki te są ze sobą związane. Cyjanek — brzmi groźnie. Niekoniecznie. Rodnik cyjanku powstaje wtedy, gdy zetknie się z enzymem otwierającym o nazwie betaglukozydaza i wtedy, kiedy nie ma w pobliżu enzymu blokującego o nazwie rodanaza.

W zdrowych komórkach ludzkiego ciała mamy blokującą rodanazę i prawie w ogóle nie ma betaglukozydazy. Dokładnie odwrotnie jest w komórkach rakowych, gdzie betaglukozydaza występuje aż 3000 razy częściej niż w normalnej komórce i brak jest enzymu blokującego – rodanazy. Zatem gdy letril dostanie się do ludzkiego organizmu, rozchodzi się do wszystkich komórek zdrowych i chorych. W zdrowej komórce zamienia się w glukozę. W rakowej uwalnia cyjanek oraz aldehyd benzoesowy. Te dwie trucizny niszczą komórkę rakową.

Trochę to skomplikowane, wiem. Ja pestki użyłam do zrobienia coś na kształt granoli. Dodałam do nich odrobinę miodu gryczanego, chilli, imbiru, kurkumy, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz startej skórki pomarańczy. Wszystko zagotowałam. Dodałam pestki słonecznika i moreli. Wszystko wymieszałam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut w 150 stopniach. Zapach i smak rewelacyjny. Pestki polecam kupować od sprawdzonych firm.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tych produktów nie jedz przed treningiem 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Wegańskie ciasteczka 6 przepisów na odchudzające sałatki Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Tańsze alternatywy dla superproduktów Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Przygotuj shota na odporność z trzech składników Właściwości pistacji Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli? Polskie superfoods Sernik z kaszy bulgur Cynamonowa tarta z jabłkami Owsiane ciasteczka czekoladowe z zielonym koktajlem

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Co się stanie, jeżeli będziesz pić lampkę wina dziennie? 6 przekąsek poniżej 250 kcal – przygotuj dietetyczny poczęstunek dla swoich gości Co znajdziemy w wędlinach sklepowych? Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe Sposób jedzenia zdradza twoją osobowość Jedzenie, które uzależnia Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem